Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Biała kiełbasa zapiekana pod cebulową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie bardzo często robię na Wielkanoc. Ale białą kiełbasę tak bardzo lubię, że przygotowuje je też na inne rodzinne uroczystości. Szybkie, i bardzo smaczne.

Biała kiełbasa zapiekana pod cebulową pierzynką

Składniki:

Biała kiełbasa zapiekana pod cebulową pierzynką

 

  • 7 białych kiełbas
  • 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 25 dag żółtego sera
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana pod cebulową pierzynką
Białą kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ząbki czosnku pozbawiamy skórek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wykładamy 1/2 kiełbasy i posypujemy 1/2 cebuli.

Posypujemy ziołami (łyżeczka tymianku i majeranku). Powtarzamy.

Między wędlinę wkładamy czosnek. Żółty ser ścieramy na tarce.

Posypujemy danie. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.