ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kotlet schabowy z kosteczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety są doskonałe na obiad ale również do pieczywa na zimno (wycinamy wtedy kosteczkę po usmażeniu) np. do pracy, w podróż, smaczny, kruchy,soczysty kotlet schabowy z kosteczką........SMACZNEGO!!!!

Kotlet schabowy z kosteczką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlet schabowy z kosteczką

 

  • schab wieprzowy z kosteczką 4 porcje,
  • jajka 2 sztuki,
  • pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki,
  • sól czosnkowa
  • 1/2 łyżeczki,
  • tarta bułka 1,5 szklanki,
  • smalec 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z kosteczką
Kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem.

Jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem.

Kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut.

Tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania nie brudzi talerza, nie rozsypuje się po blacie, wyrzucamy do worek do śmieci bez mycia talerza).

Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym smalcu (1/2 kostki) smalcu na rumiano.
Kotlet schabowy z kosteczką
W jajku moczymy z 15 minut, smaki się wchłoną w kotlet.
Kotlet schabowy z kosteczką
Na smalcu smażone kotlety są najlepsze w smaku.