renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zapiekana kapusta włoska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty przepis na pyszną zapiekaną kapustę. Bardzo dobrze sprawdza się jako drugie danie w chłodne dni.

Zapiekana kapusta włoska

Składniki:

Zapiekana kapusta włoska

 

  • 1 średnie wielkości kapusta włoska
  • 0,5 l mleka
  • 30 dag sera gouda
  • pół szklanki ketchupu pikantnego
  • 1 jako,
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Zapiekana kapusta włoska

Etap 1

Zapiekana kapusta włoska
Kapustę włoską oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki.

Kapustę dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki.

Etap 2

Zapiekana kapusta włoska
Kapustę gotować 10 minut w mieszaninie mleka, wody i soli.

W garnku zagotować 0,5 l mleka z 250 ml wody i łyżeczką soli, włożyć kapustę i pogotować 10 minut.

Etap 3

Zapiekana kapusta włoska
Po ugotowaniu kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kapustę wyciągnąć z gotowania i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, liście które odpadły również ułożyć w naczyniu.

Etap 4

Zapiekana kapusta włoska
Kapustę polać sosem przygotowanym z ketchupu, jajka i przypraw.

Z ketchupu i jaka przygotować sos, doprawić go papryką w proszku i pieprzem, a następnie polać kapustę.

Etap 5

Zapiekana kapusta włoska
Posypać tartym serem żółtym i zapiec w 180 stopniach.

Na koniec całość posypać tartym serem, zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.