jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeśli zostanie Ci z obiadu trochę ugotowanej kapusty, ugotuj trochę kaszy i zrób zapiekankę. To przepis z cyklu nie wyrzucaj jedzenia!

Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • dwie porcje kapusty duszonej z boczkiem (lub innej)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 1 łyżka masła sklarowanego do wysmarowania formy
  • keczup opcjonalnie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą
Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie. Smarujemy masłem formę do zapiekanek. Rozkłócamy jaja ze śmietaną, dodajemy suszony lubczyk, kurkumę, sól pieprz czarny i ziołowy w ilości jaką lubimy -mieszamy. W foremce do zapiekania układamy naprzemiennie kaszę i warstwy kapusty. Jeśli mamy resztki wędlin lub boczku możemy je posiekać drobno i rozłożyć między warstwami. Zalewamy wszystko jajami z dodatkiem przypraw i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp.180 st C). Zapiekamy około 30 minut w zależności od grubości warstwy. Gdy zapiekanka ładnie się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu. Możemy ozdobić zapiekankę keczupem.
Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą
Gotujemy kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie
Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą
W foremce do zapiekania układamy naprzemiennie kaszę i warstwy kapusty.
Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą
Rozkłócamy jaja ze śmietaną, dodajemy suszony lubczyk, kurkumę, sól pieprz czarny i ziołowy w ilości jaką lubimy -mieszamy.
Kasza jaglana zapiekana z białą kapustą
Zalewamy wszystko jajami z dodatkiem przypraw i wstawiamy do nagrzanego piekarnika