zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Taka kiełbasa świetnie się komponuje z kapustą i pieczarkami

Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec i pieprz w ziarnach. Gotować kapustę od zagotowania bez przykrycia około 20 minut i potem zakryć pokrywką i zdjąć garnek z ognia i zostawić kapustę do wystudzenia. W drugim garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć białą kiełbasę, przykryć pokrywką i zostawić do wystudzenia. Pieczarki oczyścić i posiekać w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i podsmażyć je. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do podsmażonych pieczarek. Przestudzoną kapustę odcisnąć z wody i przełożyć ją do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, dodać płatki papryki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Tak przygotowaną kapustę wy łożyć do ceramicznej formy do tarty i wyrównać powierzchnię. Następnie ułożyć chłodne kiełbaski i zalać bulionem ( bulion ma być równo z kapustą ). Na koniec delikatnie oprószyć chili. Formę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni i zapiekać około 40 minut do zrumienienia się góry i odparowaniu części bulionu. Danie podawać gorące najlepiej z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
do fromy do tarty przełożyć kapustę i wyrównać ...
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
na kapustę ułożyć przygotowane kiełbaski ...
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
nastepnie kapustę zalać bulionem i oprószyć chili ...
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
tak przygotowane kiełbasski piec do zrumienienia i odparowania częśćiowo bulionu