Sposób przygotowania:
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec i pieprz w ziarnach. Gotować kapustę od zagotowania bez przykrycia około 20 minut i potem zakryć pokrywką i zdjąć garnek z ognia i zostawić kapustę do wystudzenia. W drugim garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć białą kiełbasę, przykryć pokrywką i zostawić do wystudzenia. Pieczarki oczyścić i posiekać w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i podsmażyć je. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do podsmażonych pieczarek. Przestudzoną kapustę odcisnąć z wody i przełożyć ją do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, dodać płatki papryki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Tak przygotowaną kapustę wy łożyć do ceramicznej formy do tarty i wyrównać powierzchnię. Następnie ułożyć chłodne kiełbaski i zalać bulionem ( bulion ma być równo z kapustą ). Na koniec delikatnie oprószyć chili. Formę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni i zapiekać około 40 minut do zrumienienia się góry i odparowaniu części bulionu. Danie podawać gorące najlepiej z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
mysza75
zewa
Częstuj się. Ja taką robiłam pierwszy raz i mąż już zamówił kolejną porcję na po świętach.
julcia12437
To ja porywam jedną kiełbaskę. Ja dzisiaj robiłam białą kiełbaskę zapiekaną z papryką, grzybami i serem :)
zewa
:)
zbysiowa
zewa
Dzięki Madziu :)
edytaha
Ja też dzisiaj piekłam białą kiełbasę :)
zewa
:)
gusia1000