joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zapiekana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Proste i smaczne danie :))))

Zapiekana karkówka

Składniki:

Zapiekana karkówka

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 3 cebule
  • 300 g sera żółtego
  • kilka łyżek majonezu
  • 500 g keczupu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekana karkówka
Mięso oczyszczamy i kroimy w dość grube plastry po czym delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Każdy plaster mięsa obtaczamy w keczupie, wkładamy je do miski i dodajemy pozostały keczup. Mięso w marynacie pozostawiamy na całą noc w lodówce. W naczyniu żaroodpornym ciasno układamy plastry karkówki. Na wierzchu układamy plastry cebuli i żółtego sera. Wszystko smarujemy majonezem. Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i pieczemy przez 50 min. Smacznego :)