karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pysznie pachnące, świetnie doprawione mięso, które nadaje się zarówno jako mielonka na kanapki, jak i pieczeń do obiadu.

Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu

 

  • 50 dag karczku
  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej suszonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu
Mięso umyć i pokroić na kawałki po ok. 3-4 cm. Dodać wszystkie przyprawy, zioła, sos, musztardę i olej. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso trzykrotnie zmielić. Tak przygotowane ułożyć w podłużnej blasze, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu przechowywać w lodówce. Można kroić w plastry i używać na kanapki jako substytut wędliny, a można też potraktować jako pieczeń do drugiego dania. 

Najlepiej smakuje na następny dzień. 
Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu
Do tego przepisu potrzebujemy ok. 1 kg mięsa wieprzowego + garść wątróbki
Zapiekana mielonka na kanapki lub do obiadu
Mięso należy zamarynować w ziołach i przyprawach i odstawić na min. kilka godzin