eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam podwójne mega kotlety z karczku i schabu przełożone śliwkami. Całość usmażyłam w głębokim oleju.

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Składniki:

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

mięso

  • 2 duże kotlety schabowe bez kości
  • 2 duże kotlety z karkówki

panierka

pozostałe składniki

dodatki

  • wykałaczki do spięcia mięsa

Sposób przygotowania:

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

przygotowanie śliwek

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami
Umyte i osuszone śliwki pokroić na cztery plastry każdą.

Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć śliwki wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Przekroić połówki śliwek na dwa plastry każdą.

przygotowanie kotletów

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami
Tłuczkiem do mięsa rozbić kotlety schabowe.

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami
Tłuczkiem do mięsa rozbić kotlety z karkówki.

Kotlety z karkówki rozbić na cienkie płaty tłuczkiem do mięsa.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami
Posmarować musztardą oprószoną solą i pieprzem karkówkę.

Płaty karkówki oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Na kotletach rozłożyć pokrojone śliwki.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Karkówkę ze śliwkami przykryć płatami schabu i oprószyć wierzch solą i pieprzem. Brzegi mięsa spiąć w koło wykałaczkami.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Kotlety oprószyć mąką z obu stron.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Oprószone mąką kotlety zanurzyć w rozmąconym jajku.

przygotowanie kotletów cd

Podwójny kotlet Eli ze śliwkami

Wyjęte z jajka kotlety panierować w bułce tartej. W szerokim rondlu rozgrzać olej do głębokiego smażenia.

Do rozgrzanego oleju wkładać pojedynczo kotlety i smażyć około 30 minut na mniejszym ogniu żeby nie były surowe i nie przypaliły się.

Po usmażeniu wyjąć wykałaczki.

Smacznego!