Sposób przygotowania:
Podwójny kotlet Eli ze śliwkamiprzygotowanie śliwek
Śliwki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć śliwki wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Przekroić połówki śliwek na dwa plastry każdą.
przygotowanie kotletów
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie płaty.
przygotowanie kotletów cd
Kotlety z karkówki rozbić na cienkie płaty tłuczkiem do mięsa.
przygotowanie kotletów cd
Płaty karkówki oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie kotletów cd
Na kotletach rozłożyć pokrojone śliwki.
przygotowanie kotletów cd
Karkówkę ze śliwkami przykryć płatami schabu i oprószyć wierzch solą i pieprzem. Brzegi mięsa spiąć w koło wykałaczkami.
przygotowanie kotletów cd
Kotlety oprószyć mąką z obu stron.
przygotowanie kotletów cd
Oprószone mąką kotlety zanurzyć w rozmąconym jajku.
przygotowanie kotletów cd
Wyjęte z jajka kotlety panierować w bułce tartej. W szerokim rondlu rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Do rozgrzanego oleju wkładać pojedynczo kotlety i smażyć około 30 minut na mniejszym ogniu żeby nie były surowe i nie przypaliły się.
Po usmażeniu wyjąć wykałaczki.
Smacznego!