dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zapiekane bazyliowe świderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron zapiekany z bazylią, pomidorami, salami i mozzarellą

Zapiekane bazyliowe świderki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane bazyliowe świderki

 

  • 30 dag makaronu Mamma Mia – świderki
  • 60 g salami w plasterkach
  • ok. 10 sztuk pomidorków koktailowych
  • 1 mała cebula
  • ok. 10 sztuk kulek mozzarelli mini (ok. 80 g)
  • 4-5 łodyg bazylii
  • papryka w proszku ostra
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 1-2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Zapiekane bazyliowe świderki
Makaron ugotowałam al-dente. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka, pomidorki przekroiłam na połówki, a plasterki salami w paseczki. Z łodyg bazylii oderwałam listki i pocięłam je drobno. Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem, dodałam makaron, cebulę, pomidory, salami oraz połowę bazylii, sól i pieprz. Całość skropiłam odrobiną oleju i wymieszałam. Na wierzchu położyłam mozzarellę i posypałam kilkoma szczyptami sproszkowanej papryki. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut z włączonym termoobiegiem. Na talerzach posypałam resztą bazylii i odrobiną parmezanu.
Zapiekane bazyliowe świderki
Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka, pomidorki przekroiłam na połówki, a plasterki salami w paseczki.
Zapiekane bazyliowe świderki
Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem, dodałam makaron, cebulę, pomidory, salami oraz połowę bazylii, sól i pieprz
Zapiekane bazyliowe świderki
Na wierzchu położyłam mozzarellę i posypałam kilkoma szczyptami sproszkowanej papryki

Tagi:

makaron