aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

zapiekane figi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne zapiekane figi....

zapiekane figi

Składniki:

zapiekane figi

 

  • 8 fig świeżych
  • 1 ser camembert,
  • 1 łyżka miód,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • olej,
  • orzeszki pini (prażone),
  • bazylia otarta Prymat

Sposób przygotowania:

zapiekane figi
Teraz na rynku można dodstać świeże figi. Kupujemy je robimy na środku każdej figi nacięcie w kształcie literki X. Ser kroimy na 8 kawałków równej wielkości i wkładamy po 1 kwałku do środka każdej figi. Miód mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą. Figi układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym sosem. Do nagrzanego piekarnika wkładamy figi na 5 minut. Po wyjęciu posypujemy orzeszkami i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Na koniec posypujemy bazylią.

Tagi:

sery ser