kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i słodki deser, który możemy podać do obiadu lub na podwieczorek. Nadziane masą z mielonych orzechów, miodu, rodzynek i jogurtu. Polecam.

Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem

 

  • 2 gruszki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 5 łyżeczek z czubkiem mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka dżemu
  • masło - do naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Rodzynki wkładamy do kubka i zalewamy wodą. Gruszki myjemy i wycieramy, kroimy na pół i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Wybieramy łyżeczką miąższ ze środków. Do miseczki wkładamy jogurt naturalny i odsączone z wody rodzynki. Dosypujemy mielone orzechy, miód i dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Nadzienie wkładamy do środka gruszek i wkładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od twardości gruszek.

Każdą połówkę gruszki dekorujemy dżemem.
Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Z obranych gruszek wyjmujemy łyżeczką miąższ.
Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Do miseczki wkładamy jogurt naturalny i odsączone rodzynki.
Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Do jogurtu i rodzynek dodajemy miód i mielone orzechy.
Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Gruszki wkładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy.