Sposób przygotowania:
Zapiekane gruszki z mielonymi orzechami i miodem
Rodzynki wkładamy do kubka i zalewamy wodą. Gruszki myjemy i wycieramy, kroimy na pół i obieramy, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Wybieramy łyżeczką miąższ ze środków. Do miseczki wkładamy jogurt naturalny i odsączone z wody rodzynki. Dosypujemy mielone orzechy, miód i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Nadzienie wkładamy do środka gruszek i wkładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od twardości gruszek.
Każdą połówkę gruszki dekorujemy dżemem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Nadzienie wkładamy do środka gruszek i wkładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 30 minut. Czas pieczenia zależy od twardości gruszek.
Każdą połówkę gruszki dekorujemy dżemem.