ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.

 Truskawkowo-borówkowy deser na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno

 

  • biszkopty okrągłe 200 gram,
  • borówki amerykańskie 2 szklanki,
  • jogurt naturalny 750 ml,
  • cukier 4 łyżki,
  • żelatyna na 1 litr opakowanie,
  • truskawki 50 dag,
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania,
  • syrop malinowy - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno

krok 1:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno.
Dno deseru po wyłożeniu będzie wierzchem.

forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty.

krok 2:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno.
żelatynę dobrze rozmieszać w 200 ml gorącej wody.

Borówki zmiksować z jogurtem, żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać.

krok 3:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno.
Prawie tężejącą masę borówkową wylać na biszkopty.

Masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami.

krok 4:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno.
Na prawie stężałą masę borówkową rozłożyć biszkopty.

Na tężejącą masę rozłożyć biszkopty i schować do lodówki najlepiej na całą noc.

krok 5:

Truskawkowo-borówkowy deser na zimno.
Deser najlepiej się kroi ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.

Formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru