agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Zapiekane jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta w wykonaniu zapiekanka na słodko do której można wykorzystać czerstwe bułeczki drożdżowe. Oszczędna i tania.

Zapiekane jabłka

Składniki:

Zapiekane jabłka

 

  • 2 czerstwe bułki kajzerki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki cukru,
  • aromat waniliowy lub śmietankowy,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka
Bułki pokroić na 1 cm plastry, Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy sok z cytryny, rodzynki, 2 łyżki cukru i aromat śmietankowy lub waniliowy,dodajemy jabłka.

W drugiej miseczce mieszamy mleko jajka i pozostały cukier.  

Natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy warstwą pieczywa, następnie układamy jabłka, a następnie znowu warstwę pieczywa. Polewamy równomiernie masą mleczną.  

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut.