Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekane jabłka pod pszenicą3

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki, zdrowy, pachnący deser na jesienne chłody.

Zapiekane jabłka pod pszenicą3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane jabłka pod pszenicą3

 

  • 3 jabłka
  • 9 suszonych daktyli
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka skórki z cytryny
  • łyżka budyniu w proszku
  • Oraz:łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • szklanka preparowanej pszenicy w miodzie
  • naczynia do zapiekania

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka pod pszenicą3
Obrane jabłka ścieramy na tarce i podgrzewamy w rondlu. Daktyle kroimy i dorzucamy do jabłek. Gdy się zaczną gotować dodajemy miód, skórkę i cynamon. Dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy budyń, trzeba wymieszać i uważać aby się nie porobiły grudki. Naczynia do zapiekania smarujemy masłem orzechowym i posypujemy wiórkami. Nakładamy gorące jabłka do 3/4 wysokości naczynia i dopełniamy pszenicą. Wkładamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 150 stopni. Stawiamy na niższej półce, pszenica z miodem może nam się zbyt przypiec i być gorzka.
Zapiekane jabłka pod pszenicą3
Do gorących jabłek dodajemy cynamon, miód i skórkę cytrynową.
Zapiekane jabłka pod pszenicą3
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki aby szybciej zmiękły.
Zapiekane jabłka pod pszenicą3
Naczynia do zapiekania napełniamy jabłkami i pszenicą.