paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

zapiekane krewetki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie które smakiem przeniesie nas do Grecji

zapiekane krewetki

Składniki:

zapiekane krewetki

 

  • 0,5 kg krewetek
  • 10 dag fety
  • 200 ml wywary warzywnego
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

zapiekane krewetki
Jeśli mamy mrożone krewetki to rozmrażamy je. Krewetki myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do rondla o grubym dnie rozgrzewamy 3- 4 łyżki oliwy. Na niej podsmażmy dymkę pokrojoną drobno wraz ze szczypiorem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do cebuli. Mieszamy i po chwili dodajemy krewetki. Smażymy 3-5 min i gdy krewetki przestaną być przezroczyste, nabiorą różowego koloru całość zalewamy wywarem. Po zagotowaniu smażymy przez 3- 5 min. Tak przygotowane solimy i pieprzymy do smaku. Po tym czasie całość z rondla przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser rozkruszamy na mniejsze kawałki a pietruszkę siekamy drobno. Krewetki posypujemy serem i natką. W 200C pieczemy 5-7 min

Tagi:

krewetki