jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekane naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekane naleśniki, serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu

Zapiekane naleśniki

Składniki:

Zapiekane naleśniki

 

  • 20 dag sera mozzarelli
  • 15 dag kiełbasy
  • 8 dag mąki
  • 7 dag grysiku
  • 100 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 1 puszka pomidorów 420 ml
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zółta papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki
Ubić jajka na puszystą masę. Przesiać sól, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dolać wodę i mleko, odstawić ciasto na 30 minut. kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, paprykę,kiełbasę i 3/4 oregano, mieszając smażyć 3 minuty. Pomidory w puszcze rozdrobnić widelcem, dodać do składników na patelni. Dodać ketchub i koncentrat pomidorowy, gotować farsz jeszcze 5 minut, przyprawić. Ser mozzarella pokroić w plastry. Rozgrzać resztę oleju. Z ciasta usmażyć naleśniki. Na każdym ułożyć farsz. Naleśniki zrolować, ułożyć w żaroodpornej formie. Na nich ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Zapiekać naleśniki 15-20 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone pieprzem i oregano.