Sposób przygotowania:
Zapiekane naleśniki
Ubić jajka na puszystą masę. Przesiać sól, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dolać wodę i mleko, odstawić ciasto na 30 minut. kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, paprykę,kiełbasę i 3/4 oregano, mieszając smażyć 3 minuty. Pomidory w puszcze rozdrobnić widelcem, dodać do składników na patelni. Dodać ketchub i koncentrat pomidorowy, gotować farsz jeszcze 5 minut, przyprawić. Ser mozzarella pokroić w plastry. Rozgrzać resztę oleju. Z ciasta usmażyć naleśniki. Na każdym ułożyć farsz. Naleśniki zrolować, ułożyć w żaroodpornej formie. Na nich ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. C. Zapiekać naleśniki 15-20 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone pieprzem i oregano.