Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Zapiekane naleśniki a la caprese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekane naleśniki z pomidorami, mozzarellą i bazylią, które mogą być pomysłem na niebanalne śniadanie.

Zapiekane naleśniki a la caprese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki a la caprese

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki a la caprese
Z podanych składników przygotować ciasto. Na rozgrzanej patelni upiec naleśniki. Z podanej ilości wychodzi 5 sztuk, więc jest to porcja dla 1-2 osób. Mozzarellę i pomidora pokroić w plastry. Nakładać na rozłożony naleśnik po kilka plasterków pomidora i mozzarelli i posypać pokrojonymi listkami bazylii. Doprawić solą ziołową, Poskładać w trójkąty. Czynność powtórzyć z wszystkimi naleśnikami. Ułożyć w naczyniu do pieczenia.Na wierzch każdego naleśnika nałożyć po plasterku mozzarelli, posypać bazylią i polać olejem sezamowym. Do naczynia włożyć dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych. Można jeszcze troszkę posolić solą ziołową. Zapiec w nagrzanym piekarniku do 180°C aż do rozpuszczenia sera. 
Zapiekane naleśniki a la caprese
Etap 1 Z podanych składników przygotować ciasto.
Zapiekane naleśniki a la caprese
Etap 2 Na rozgrzanej patelni piec naleśniki.
Zapiekane naleśniki a la caprese
Etap 3 Na rozłożonym naleśniku układać pomidory i mozzarellę.
Zapiekane naleśniki a la caprese
Etap 4 Poskładać w trójkąty, na wierzch dać ser i bazylię, polać olejem sezamowy,.