Jadwiga Górka

Jadwiga Górka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zapiekane ostrygi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Potrawa bardzo łatwa, szybka, niedroga i smaczna. Idealna na wystawne przyjęcia.

Zapiekane ostrygi

Składniki:

Zapiekane ostrygi

 

  • 6 świeżych ostryg
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zapiekane ostrygi
Ostrygi otworzyć i w muszli ułożyć na blasze do pieczenia. Łyżkę masła rozgrzać na patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do masła wraz z natką pietruszki. Całość chwilę smażyć razem. Zdjąć z ognia. Polać ostrygi masełkiem czosnkowym. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Skropić nim ostrygi. Na końcu posypać danie tartym parmezanem. Wstawić blachę do piekarnika i chwilkę zapiekać w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gotowe ułożyć na ozdobnych półmiskach lub innych bardziej fantazyjnych naczyniach. Udekorować cząstkami cytryny oraz opłukaną i osuszoną natką pietruszki.

Tagi:

tarta ostrygi