ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Zapiekane ziemniaki z pęczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do tego dania można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Jest ono łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne.

Zapiekane ziemniaki z pęczakiem

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z pęczakiem

ETAP 1:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ubić tłuczkiem i pozostawić do przestygnięcia.

Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do ziemniaków.

Na patelni przesmażyć boczek z dodatkiem oleju ( olej można pominąć jeśli boczek jest bardziej tłusty ). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać do ziemniaków i pęczaku, a także pokruszony biały ser, jajka i przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i przełożyć masę. Na wierzchu poukładać plasterki boczku.

Zapiekać ok 30 min.

Smacznego.