Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z czarnuszką z papryką,czosnkiem
Do miski włożyć zmieloną łopatkę, moczoną w wodzie bułkę (odciśniętą z wody), pokrojoną cebulę, jajka, kucharka, tartą bułkę, czarnuszkę, pieprz mielony czarny i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
Formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec na patelni, widelcem trochę spłaszczyć kotlety i smażyć na rumiano.
Kotlety wyłożyć na talerz, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i trochę zostawić, wsypać na patelnię pokrojoną w kawałeczki paprykę. Smażyć co jakiś czas zamieszać, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć z 5 minut.
Wsypać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory dodadzą płynu, dlatego nie dolewamy wody) i smażyć z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, paprykę ostrą, podawać z kotletem z mielonym.
Formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec na patelni, widelcem trochę spłaszczyć kotlety i smażyć na rumiano.
Kotlety wyłożyć na talerz, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i trochę zostawić, wsypać na patelnię pokrojoną w kawałeczki paprykę. Smażyć co jakiś czas zamieszać, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć z 5 minut.
Wsypać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory dodadzą płynu, dlatego nie dolewamy wody) i smażyć z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, paprykę ostrą, podawać z kotletem z mielonym.