kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, rozgrzewający bigos. Bigos przygotowałam z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek oraz smażonej kiełbasy z cebulką. Doprawiony koncentratem pomidorowym, miodem i przyprawami. Polecam.

Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem

 

  • 90 dag kiszonej kapusty
  • 3 szkl wody
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 150 g kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżka przyprawy grzybowej z warzywami
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli prowansalskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 2 garście suszonych borowików
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem
Suszone grzyby wkładamy do chłodnej wody i moczymy przez 2 godziny. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, namoczone borowiki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy przez 1 godzinę, mieszamy.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę, a kiełbasę na mniejsze kawałeczki. Przekładamy na patelnię i podsmażamy na rozgrzanym smalcu i przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wlewamy wino.

Gotujemy razem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód i mieszamy.
Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem
Suszone borowiki namaczamy w zimnej wodzie.
Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem
Obraną z łusek cebulę kroimy, kiełbasę kroimy w pół talarki.
Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem
Do gotowanej kapusty wkładamy przyprawy i suszone grzyby i owoce.
Bigos z suszonymi borowikami i śliwkami z winem
Kiełbasę i cebulkę podsmażamy na rozgrzanym smalcu.