Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane mięso smakuje przepysznie- jest miękkie i rozpływa się w ustach. Do tego aromatyczny, gęsty sos. Pyszności!

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami

Składniki:

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami

 

  • 0,6 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 400 g obgotowanych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej+4 łyżki zimnej wody
  • olej do smażenia
  • ew. sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami

Przygotowanie mięsa:

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami
Plastry karkówki doprawione i obłożone cebulką

Karczek podzielić na plastry, lekko rozbić. Sól, pieprz, paprykę i curry wymieszać i natrzeć nimi mięso. Plastry mięsa układać na talerzu na zmianę z cebulą. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony na rumiano.

Gotowanie sosu

Karkówka duszona w sosie własnym z grzybami
Sos na bazie mięsa i grzybów w trakcie przygotowania

Wrzucić grzyby, smażyć jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalać bulionem i dusić pół godziny, czasem zamieszać. Dodać cukier. Łyżkę skrobii rozrobić z wodą i ciągle mieszając wlać do garnka, zagotować. Sos w razie czego doprawić jeszcze solą i pieprzem. Życzę smacznego!