gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Zapiekanka ala gołąbki według Gosi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy gołąbki ale w zimie trudno kupić ładną kapustę na gołąbki.To taka zmiana na szybsze wykonanie ale tak dobre jak typowe gołąbki. A robi się znacznie szybciej.

Zapiekanka ala gołąbki według  Gosi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka ala gołąbki według Gosi

 

  • 1 mała biała kapusta tak około 1 kg
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól.pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego może być nawet trochę
  • więcej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki warzyw suszonych można pominąć ale ja dodałam

 

  • Farsz mięsny

 

  • 70 dkg mięsa mielonego
  • 20 dkg ryżu
  • 2 cebule
  • sól .pieprz do smaku
  • czosnek granulowany lub niedżwiedzi
  • papryka wędzona mielona do smaku
  • czubrica zielona do smaku
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ala gołąbki według Gosi
Ryż w woreczku albo sypki najlepiej podgotować tak tylko połowę czasu według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie Kapustę szatkujemy dajemy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy dodajemy też warzywa suszone, gotujemy dosłownie chwilę odsączamy.

Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju dodajemy do podgotowanej kapusty. Do kapusty wlewamy sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy doprawiamy można doprawić według swojego pomysłu solą i pieprzem stawiamy na moment na kuchence.

Przygotowanie farszu. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy podgotowany ryż, cebulę przyprawy można dodać swoje ulubione wbijamy jajka.

Wyrabiamy masę. Masę w misce dzielimy na dwie części. Do naczynia do zapiekania na spód dajemy warstwę kapusty.

Na kapustę wykładamy połowę mięsnej masy. Na mięso wykładamy znowu warstwę kapusty i warstwę mięsa.

Na górze dajemy trzecią warstwę kapusty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45-60 minut.

Podajemy na ciepło. POLECAM!!! 
Zapiekanka  ala gołąbki według  Gosi
Ja taką zapiekankę bardzo lubię z dodatkiem ketchupu.