Sposób przygotowania:
Kapuściany przekładaniec
Kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem Vegety, jak na gołąbki. Możemy w całości włożyć do garnka, radzę jednak połówkę przekroić jeszcze na pół. Najlepiej kapustę ugotować dzień wcześniej bo po wyjęciu musi ostygnąć. Cebulę kroimy w pióra, ząbek czosnku przeciskamy razem smażymy na oliwie, solimy i pieprzymy do smaku. Kiedy się przyrumienią dodajemy mięso mielone i przyprawy: do mięsa mielonego, bazylię, oregano. Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne. Pół papryki czerwonej i pół żółtej kroimy w paski i dodajemy do mięsa. Smażymy wszystko razem kilka minut aż papryka zmięknie. W osobnym garnku roztapiamy masło lub margarynę smażymy pieczarki pokrojone w większą kostkę kiedy puszczą soki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy pozostałe połówki papryk pokrojone w paski. Dusimy razem do miękkości. Ostudzoną kapustę kroimy w grubsze paski (plastry) wykładamy na spód naczynia żaroodpornego żeby dno zostało przykryte. Na kapustę układamy warstwę mięsa, następnie kolejną warstwę kapusty. Na kapustę pieczarki i przykrywamy ostatnią warstwą kapusty na nią kładziemy plastry żółtego sera. Wierzch przykrywamy sosem z: 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżek wody, 2 łyżek cukru i maggi, 2 łyżek soku z cytryny. Możemy tez posypać natką pietruszki. Zapiekamy całość w piekarniku na grzałce górnej i dolnej do ok godziny w temperaturze 180 stopni.