Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Gołąbki całkiem inaczej

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Po prosu postanowiłam zrobić inne gołąbki!

Gołąbki  całkiem inaczej

Składniki:

Gołąbki całkiem inaczej

 

  • 20 liści z kapusty włoskiej
  • 2 ugotowane podudzia indycze
  • 30 dag surowego boczku
  • 5 dag grzybów suszonych lub 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ryżu
  • przyprawa do zapiekanki ziemniaczanej KAMIS
  • sól, pieprz, Warzylion
  • olej
  • sos sojowy

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki całkiem inaczej
Liście kapusty sparzyć Ryż ugotować z dodatkiem Warzylionu.Zdjąć mięso z podudzi i zemleć razem z boczkiem.Cebulę usmażyć na złoto.Dodać wraz z mięsem do ryżu. Warzywa zetrzeć na tarce i poddusić na oleju.Dołożyć do ryżu.Uprzednio namoczone grzyby ugotować i posiekać (wywar zostawić).Również dodać do ryżu.Przecisnąć przez praskę 2 duże ząbki czosnku.Dokładnie wymieszać i przyprawić.Dodałam przyprawę do zapiekanki, bo mi przypadł do gustu jej smak i był to strzał w 10!Formować gołąbki, układać w naczyniu, zalać wywarem z grzybów (ma być ok. 3 szklanek).Dusić pod przykryciem ok,45 min.