Sposób przygotowania:
Gołąbkowa zapiekanka Eli
W dużym garnku zagotować wodę,dodać 1 łyżkę oleju i sól.Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb.Włożyć do wrzątku,otworem po głąbie do góry tak żeby woda z olejem wlała się do środka.Zdejmować po kolei miękkie liście.Ryż gotować we wrzątku (2 razy tyle,ile jest ryżu) z olejem i solą około 15 minut.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Ostudzony ryż włożyć do miski,dodać mięso,cebulę,czosnek,sos sojowy,przyprawę do mięsa mielonego,jajka,sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Z liści kapusty zciąć grube nerwy.W głębokiej brytfance do zapiekania rozłożyć podwójną warstwę sparzonych liści kapusty,połowę farszu,podwójną warstwę lisci,resztę farszu i resztę liści kapusty.Kostkę mięsną zalać 0.7 litra wrzątku i rozpuścić.Zapiekankę ponakłuwać patyczkiem i polać bulionem mięsnym.Całość przykryć folią aluminiową i nakłuć ją w kilku miejscach,żeby para mogła uchodzić.Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 70 minut.Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut.W rondlu rozpuścić margarynę,dodać mąkę i przesmażyć.Do zasmażki wlać 2 litry wody i mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy.Do sosu dodać cebulkę granulowaną,czosnek granulowany,sos sojowy,paprykę słodką i ostrą,sól,koncentrat pomidorowy i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje,mieszając co jakiś czas.Zapiekankę pokroić na porcje,ułożyć na talerzach i polać sosem.Smacznego!
luna
msewka
elzbieta8960
jaNina
Natala1210