Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Zapiekanka ´´ Gołąbkowa ´´

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki jeszcze inaczej. Smacznego

Zapiekanka ´´ Gołąbkowa ´´ Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka ´´ Gołąbkowa ´´

 

  • 1 kg. mięsa mielonego ( mieszane )
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka śmietany
  • koncentrat pomidorowy
  • majoran
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ´´ Gołąbkowa ´´
► Ugotować ryż tak jak do gołąbków. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować około 10 minut, odcedzić do miski. Do wody po kapuście włożyć kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy / zagotować /. ► Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą,ś mietaną i doprawić solą, pieprzem i majoranem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami kapustę i mięso z ryżem, ostatnią warstwę ułożyć z kapusty / docisnąć / i   zalać wodą z kapusty. ► W nagrzanym piekarniku piec w temperaturze około 180C przez 45 minut / Termoobieg /. Chociaż w wywarze jest koncentrat pomidorowy można dodatkowo przygotować oddzielnie gęsty sos pomidorowy do polania zapiekanki na talerzu.
Zapiekanka ´´ Gołąbkowa ´´
Ostatnią warstwę ułożyć z kapusty / docisnąć / i zalać wodą z kapusty.