migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zapiekanka gołąbkowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki w formie zapiekanki? Czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy.

Zapiekanka gołąbkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka gołąbkowa

zapiekanka

  • 1 mała biała kapusta
  • 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 100 g ryżu
  • sól
  • majeranek

sos pomidorowy

  • 2 słoiki pomidorów krojonych ( słoiki o pojemności 500 ml )
  • sól,cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka gołąbkowa
Przygotować sos pomidorowy.

Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.

Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć ją do garnka. Zalać wodą aby przykryła kapustę i zagotować, zmniejszyć gaz i parzyć kapustę. Obierać z zewnętrznych liści, te które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba).

Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem.

Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg.

Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć.

Zapiekankę przełożyć na talerz i pokroić, podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Zapiekanka gołąbkowa
Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć ją do garnka. Zalać wodą aby przykryła kapustę i zagotować, zmniejszyć gaz i parzyć kapustę. Obierać z zewnętrznych liści, te które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba).
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa
Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników.
Zapiekanka gołąbkowa
Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym.
Zapiekanka gołąbkowa
Tak zapiekanka prezentuje sie w przekroju.