msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka Gołąbek.

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Zamiast pracochłonnych gołąbków zrobiłam gołąbkową zapiekankę.Smakowała niemal identycznie jak tradycyjne gołąbki.

Zapiekanka Gołąbek.

Składniki:

Zapiekanka Gołąbek.

 

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka Vegety
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz,papryka mielona słodka
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia i posmarowania naczynia żaroodpornego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • koperek do posypania
  • ew.ryż ugotowany na sypko (ilość wg. uznania)

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Gołąbek.
Kapustę poszatkować i obgotować ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzić i odcisnąć z wody.
Mięso usmażyć z posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić, nakładać warstwami na przemian kapustę i mięso.Każdą warstwę kapusty oprószyć papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą,doprawić vegetą.Polać zapiekankę, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut.
Ja podałam z ryżem na sypko, ale można jeść z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.