dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekanka gołąbkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 450
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gołąbki w formie zapiekanki, proste i smaczne. Należy podawać sosem pomidorowym, pieczarkowym lub grzybowym.

Zapiekanka gołąbkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka gołąbkowa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka gołąbkowa
Oczyszczoną kapustę siekamy. Następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do mięsa mielonego. Cebule siekamy i przesmażamy wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy jajko i przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Naczynie dokładnie smarujemy masłem. Na dno układamy kapustę, następnie mięso. Przekładamy warstwy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwo powinna być kapusta. Kapustę smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy około 1 godzinę w 190 stopniach. Pod koniec można odkryć wieko, aby wierzch lekko się przypiekł. Smacznego!
Zapiekanka gołąbkowa
Kapustę włoską oczyszczamy i drobno siekamy.
Zapiekanka gołąbkowa
Mięso mieszamy z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami.
Zapiekanka gołąbkowa
W anczyniu przekładmay kapustę wraz z mięsem.