margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miałam ochotę na gołąbki w innym wydaniu.

Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • duża cebula
  • ząbek czosnku lub mini kostka knorr czosnek
  • mniejsza główka kapusty
  • 1/2 pęczka botwinki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do mięs
  • zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia/ margaryna
  • masło
  • sos:
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 kostki bulionowej
  • ulubione przyprawy
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Ryż zamoczyć na ok 20 min. potem gotować do miękkości. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, na koniec można dołożyć troszkę masła ryż robi się bardziej kremowy. Cebulę pokroić w cienkie piórka lub kosteczkę zeszklić na maśle. Mięso, ryż i cebulę połączyć, dodałam rozkruszoną mini kostkę czosnku Konrr i przyprawy (majeranek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs, szczypta słodkiej papryki) Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować we wrzątku ok 5 min. (nie koniecznie trzeba to robić ale kapusta wtedy jest miększa) Następnie poszatkować i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zostawić 2-3 łyżki kapusty do kolejnej warstwy. Na warstwę kapusty wyłożyć farsz mięsny. Botwinkę opłuknąć poszatkować łodyżki i zeszklić na tłuszczu z pozostałą kapustą. Botwinkę wyłożyć na farsz. Zapiekać w piekarniku ok30-35 min w 200 stopniach.W międzyczasie można zrobić sos. Na patelnie gdzie smażyliśmy kapustę wlać wodę i rozpuścić pół kostki rosołowej dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy (bazylia, oregano, majeranek, szczyptę słodkiej papryki). Łyżkę mąki rozrobić z wodą i zagęścić sos. Na 5 minut przed końcem pieczenia można polać wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami sosu lub sos podawać oddzielnie. Smacznego.
Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Etap 1
Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Etap 2
Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Etap 3
Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Etap 4