Sposób przygotowania:
Gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec
Ryż zamoczyć na ok 20 min. potem gotować do miękkości. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, na koniec można dołożyć troszkę masła ryż robi się bardziej kremowy. Cebulę pokroić w cienkie piórka lub kosteczkę zeszklić na maśle. Mięso, ryż i cebulę połączyć, dodałam rozkruszoną mini kostkę czosnku Konrr i przyprawy (majeranek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięs, szczypta słodkiej papryki) Dokładnie wymieszać. Kapustę obgotować we wrzątku ok 5 min. (nie koniecznie trzeba to robić ale kapusta wtedy jest miększa) Następnie poszatkować i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zostawić 2-3 łyżki kapusty do kolejnej warstwy. Na warstwę kapusty wyłożyć farsz mięsny. Botwinkę opłuknąć poszatkować łodyżki i zeszklić na tłuszczu z pozostałą kapustą. Botwinkę wyłożyć na farsz. Zapiekać w piekarniku ok30-35 min w 200 stopniach.W międzyczasie można zrobić sos. Na patelnie gdzie smażyliśmy kapustę wlać wodę i rozpuścić pół kostki rosołowej dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy (bazylia, oregano, majeranek, szczyptę słodkiej papryki). Łyżkę mąki rozrobić z wodą i zagęścić sos. Na 5 minut przed końcem pieczenia można polać wierzch zapiekanki kilkoma łyżkami sosu lub sos podawać oddzielnie. Smacznego.
darmiona
luna