eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka gołąbkowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam gołąbki i został mi farsz mięsno ryżowy. Więc przygotowałam zapiekankę gołąbkową. Do zapiekanki podałam dwa sosy : pieczarkowy i pomidorowy do wyboru.

Zapiekanka gołąbkowa Eli

Składniki:

Zapiekanka gołąbkowa Eli

kapusta

  • 1/2 główki białej kapusty

farsz

  • 2 litry klasycznego farszu mięsno -ryżowego do gołąbków

dodatki

  • olej rzepakowy do wysmarowania formy
  • sos pomidorowy
  • sos pieczarkowy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka gołąbkowa Eli

przygotowanie farszu

Zapiekanka gołąbkowa Eli
Przygotować farsz pozostały po przyrządzeniu gołąbków.

Przygotować pozostały farsz gołąbkowy mięsno ryżowy.

przygotowanie kapusty

Zapiekanka gołąbkowa Eli
Podgotować w osolonej wodzie rozdzielone liście kapusty.

Liście kapusty rozdzielić i podgotować w osolonej wodzie.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa Eli
Boki i dno formy wyłożyć 2/3 przygotowanej kapusty.

Formę keksową 32 X 12 wysmarować olejem. Wyłożyć dno i boki 2/3 podgotowanej kapusty.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka gołąbkowa Eli
Przełożyć farsz do wyłożonej kapustą keksówki.

Farsz przełożyć do formy wyłożonej kapustą.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka gołąbkowa Eli

Przykryć farsz resztą przygotowanej kapusty.

przygotowanie zapiekanki cd

Zapiekanka gołąbkowa Eli

Keksówkę z zapiekanką owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Piec zapiekankę przez 60 minut.

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego!