Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak upieczony boczek idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Jest naprawdę smaczny oraz bardzo aromatyczny, więc jeśli lubicie takie wysokokaloryczne, mięsne przysmaki - to z pewnością musicie go upiec!

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Składniki:

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

 

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki majeranku (płaskie)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku

Przygotowanie mięsa:

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku
Najlepiej, aby boczek w lodówce przestał całą noc.

Składniki marynaty wymieszać do powstania gęstej marynaty i dokładnie natrzeć nią mięso.

Następnie boczek naszpikować niewielką ilością płatków czosnku (tzn., że należy zrobić w nim małe nacięcia, w które trzeba powsadzać płatki).

Na wierzchu umieścić liście laurowe z resztą czosnku.

Całość przełożyć do rękawa/worka do pieczenia, związać i schować do lodówki - minimum na 2 h, ale najlepiej, aby na całą noc.

Pieczenie:

Boczek z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku
Boczek przez cały czas piec w rękawie/worku.

Moczek piec w rozgrzanym piekarniku, aż będzie miękki (około 1-1,5 h) w temperaturze 180 stopni.