WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Kluseczki z bułki tartej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki zrobione w głównej mierze z bułki tartej moczonej w mleku lub wodzie. Można je zrobić na słodko lub słono.

Kluseczki z bułki tartej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z bułki tartej

ETAP 1:

Bułkę tartą wsypać do miski i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i przestudzić. Wbić jajko, wlać olej, wsypać mąkę pszenną i szczyptę soli i cynamonu. Zagnieść wszystko na jednolite ciasto. W miarę potrzeby dodać mleka lub mąki.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na kluseczki dowolnego kształtu.

W garnku zagotować wodę, posilić i wrzucić kluseczki. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.

Podawać kakao dodatek do mięsa, sosu, lub na słodko z dżemem lub serkiem.

Kluseczki z bułki tartej
Kluseczki z bułki tartej w trakcie gotowania
Kluseczki z bułki tartej
Kluseczki z bułki tartej poktrojone i przygotowane do gotowania
Kluseczki z bułki tartej
Zagniecione ciasto na kluseczki z bułki tartej
Kluseczki z bułki tartej
Bułka tarta w misce zalana gorącym mlekiem