Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowo serowa z wiśniami
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i obetrzeć skórkę. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i sola, na wrzące wsypać makaron i gotować około 10 minut. Odcedzić i gorący wymieszać z łyżką masła, aż się rozpuści. Resztę masła utrzeć na biało z cukrem i dodawanymi pojedynczo jajkami. Dodać pokruszony ser, skórkę cytrynową i proszek budyniowy. Dobrze wymieszać. Masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale dzięki temu w zapiekance będą widoczne kawałeczki sera. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni z temoobiegiem. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Wiśnie osączyć z kompotu, razem z makaronem dodać do masy twarogowej, wymieszać. Całość przełożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać. Piec około 40 minut z złocisty kolor. Zapiekankę można podać z sosem waniliowym, ale my zjedliśmy ją z domową frużeliną wiśniową.