jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zapiekanka jeżynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zapiekankę tą możemy przygotowywać z różnymi owocami, w zależności od sezonu. Doskonale smakuje z czereśniami, truskawkami, agrestem. Pieczywo w zapiekance jest puszyste, miękkie o owocowym, lekko słodkim smaku.

Zapiekanka jeżynowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka jeżynowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka jeżynowa
Bułki rwiemy na mniejsze części. Namaczamy w mleku. Masło ucieramy z cukrem, dodając żółtka i na koniec cynamon. Do ubitej masy dodajemy bułki, jeżyny, migdały i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy z ubitymi białkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy go w 180°C przez około 50 minut. Zapiekankę wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Zapiekanka jeżynowa
Bułki rwiemy na mniejsze części. Namaczamy w mleku.
Zapiekanka jeżynowa
Umieszczone w naczyniu żaroodpornym składniki zapiekamy

Tagi:

jajko jajka