renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zapiekanka owocowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Owocowa zapiekanka - na śniadanie lub kolację.

Zapiekanka owocowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka owocowa

 

  • 2 bułeczki grahamki ( mogą być czerstwe)
  • 1 grapefruit czerwony
  • 1 banan
  • 1 duża pomarańcza
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • płatki migdałowe do posypania
  • cukier brążowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka owocowa
Owoce umyć i obrać, a następnie pokroić - banana w plasterki a resztę w kostkę. Bułeczki pokroić na kromki. Przygotować sos w sposób następujący: jajka rozbić z cukrem waniliowym widelcem, dodać jogurt waniliowy i 3 łyżki cukru brązowego i wymieszać.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kromeczki bułki, zalać ją kilkoma łyżkami sosu, położyć na to połowę owoców i połowę żurawiny, zalać odrobiną sosu , dać znów bułeczkę i owoce i zalać sosem, a na wierzch pokroić w kostkę 1 kromkę bułki, zalać resztą sosu, posypać płatkami migdałowymi i zapiec przez ok. 40 minut w 180-200 stopniach. Spożywać na ciepło.
Zapiekanka owocowa
Owoce po umyciu i obraniu pokroić na plasterki i kostkę.
Zapiekanka owocowa
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć bułkę.
Zapiekanka owocowa
Następna warstwa to sos, potem owoce i tak do wykorzystania składników.
Zapiekanka owocowa
Nagrzać piekarnik do ok. 180 stopni i zapiekać.

Tagi:

jajko jajka