Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa GosiETAP 1:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
ETAP 2:
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Następnie mieszając wlewamy pomału mleko. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
ETAP 3:
Makaron przekładamy do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Po czym wlewamy sos i mieszamy go z makaronem.
ETAP 4:
Wierzch makaronu smarujemy koncentratem pomidorowym. Polewamy jedną łyżką oliwy i posypujemy delikatnie oregano.
ETAP 5:
Pokrojoną w kostkę wędlinę przesmażamy na patelni.
ETAP 6:
Przesmażoną wędlinę wykładamy na wierzch zapiekanki.
ETAP 7:
Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy zapiekankę i polewamy łyżką oliwy.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 200 stopni.