Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć grzyby, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę bez szczypiorku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierś kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Jajko rozbić i wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Zetrzeć ser.
Makaron wymieszać z przesmażonymi pieczarkami i kurczakiem, jajkami ze śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Wyłożyć do niego wymieszany makaron i posypać na wierzchu resztą startego sera. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać ok. 20- 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.
Pierś kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Jajko rozbić i wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Zetrzeć ser.
Makaron wymieszać z przesmażonymi pieczarkami i kurczakiem, jajkami ze śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Wyłożyć do niego wymieszany makaron i posypać na wierzchu resztą startego sera. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać ok. 20- 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.