szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zapiekanka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem kurczaka i pieczarek jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też smaczna i sycąca. Posiekany szczypiorek posypany na wierzch nadaje jej więcej świeżości i aromatu.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:

Zapiekanka makaronowa

 

  • 1 opakowanie makaronu, np. świderki
  • 30 dag. pieczarek
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 1/4 kost. masła
  • 2 cebule dymki
  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • 20 dag. sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć grzyby, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę bez szczypiorku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Pierś kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Jajko rozbić i wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Zetrzeć ser.

Makaron wymieszać z przesmażonymi pieczarkami i kurczakiem, jajkami ze śmietaną i połową startego sera. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką.

Wyłożyć do niego wymieszany makaron i posypać na wierzchu resztą startego sera. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać ok. 20- 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekankę posiekanym szczypiorkiem.