Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa po wiejskuETAP 1:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
ETAP 2:
Paprykę myjemy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda. Dodajemy sól i pieprz. Dodajemy paprykę, smażymy do miękkości.
ETAP 3:
Kiełbasę kroimy w półplasterki.
ETAP 4:
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki zapiekanki łączymy ze sobą. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz ostrą i słodką paprykę do smaku, mieszamy.
Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu zapiekanki.
Zapiekankę pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
danielek