Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina bardzo lubi zapiekanki makaronowe. Do zapiekanki nazwanej przeze mnie zapiekanką po wiejsku trafiły: makaron kokardki, kiełbasa, pieczarki, kukurydza, cebula i papryka. Całość zapiekłam z serem mozzarella.

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

Składniki:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

 

  • 4 garście makaronu kokardki
  • pętko kiełbasy
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • 2 kulki sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku

ETAP 1:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku
Makaron kokardki gotujemy al dente i odcedzamy

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

ETAP 2:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku
Pieczarki, cebulę i paprykę smażymy na oleju

Paprykę myjemy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Następnie wrzucamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda. Dodajemy sól i pieprz. Dodajemy paprykę, smażymy do miękkości.

ETAP 3:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku
Kiełbasę kroimy w półplasterki i łączymy z papryką, cebulą i pieczarkami

Kiełbasę kroimy w półplasterki.

ETAP 4:

Zapiekanka makaronowa po wiejsku
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki zapiekanki mieszamy.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki zapiekanki łączymy ze sobą. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz oraz ostrą i słodką paprykę do smaku, mieszamy.

Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Ser kroimy w plasterki, układamy na wierzchu zapiekanki.

Zapiekankę pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.