Sposób przygotowania:
Kurczak na ryżu z pieczarkami
Wysypać ryż surowy do naczynia żaroodpornego.
Udka umyć, osączyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę.
Następnie przygotować marynatę:
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować.
Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić do piekarnika .
Piec w 190 stop, przez ok. 75 minut.
Udka umyć, osączyć, przekroić na połowę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce.
Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku.
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę.
Następnie przygotować marynatę:
Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować.
Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić do piekarnika .
Piec w 190 stop, przez ok. 75 minut.
zbysiowa