Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa ze szparagami i pomidorkami
1) Makaron kolanka gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy śmietanę, 100 g mozzarelli, czosnek i pieprz ziołowy, mieszamy. Przekładamy na dno tortownicy.
2) Pomidorki cherry myjemy i każdego pomidorka przekrajamy na pół, układamy na spodzie z makaronu (tak jak na zdjęciu). Posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim.
3) Szparagi gotujemy w małej ilości osolonej wody, wyciągamy i każdego szparaga przekrawamy wzdłuż na pół, układamy wokół pomidorków (tak jak na zdjęciu).
4) Następnie posypujemy majerankiem.
5) Na koniec posypujemy mozzarellą brzegi i lekko środek zapiekanki.
6) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
2) Pomidorki cherry myjemy i każdego pomidorka przekrajamy na pół, układamy na spodzie z makaronu (tak jak na zdjęciu). Posypujemy przyprawą bazyliowo-pomidorową z czosnkiem niedźwiedzim.
3) Szparagi gotujemy w małej ilości osolonej wody, wyciągamy i każdego szparaga przekrawamy wzdłuż na pół, układamy wokół pomidorków (tak jak na zdjęciu).
4) Następnie posypujemy majerankiem.
5) Na koniec posypujemy mozzarellą brzegi i lekko środek zapiekanki.
6) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
zbysiowa