Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i porem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni przez kilka minut.
Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do boczku i smażymy, aż się zeszkli.
Makaron wrzucamy do naczyń do zapiekania. Dodajemy boczek z porem, mieszamy.
W kubku lub miseczce mieszamy śmietanę z jajkami, oliwą, bazylią, ostrą papryką oraz pieprzem.
Polewamy makaron i posypujemy parmezanem startym na tarce.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni przez kilka minut.
Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do boczku i smażymy, aż się zeszkli.
Makaron wrzucamy do naczyń do zapiekania. Dodajemy boczek z porem, mieszamy.
W kubku lub miseczce mieszamy śmietanę z jajkami, oliwą, bazylią, ostrą papryką oraz pieprzem.
Polewamy makaron i posypujemy parmezanem startym na tarce.
Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, do momentu, aż ser ładnie się zarumieni.
skuter5