Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami i boczkiem
Makaron i różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie przelewamy na cedzak i odsączamy z wody. Groszek przekładamy na sitko i przelewamy wodą, odsączamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na pół, czyścimy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa z boczkiem.
Do garnka ( w którym był gotowany makaron ) przekładamy ugotowany makaron z brokułami, przesmażone warzywa z boczkiem, odsączony groszek, połowę żółtego sera, przyprawy i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy przygotowany makaron z warzywami, lekko dociskamy łyżką. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami i przelewamy na masę makaronową. Posypujemy resztą żółtego sera i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na pół, czyścimy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa z boczkiem.
Do garnka ( w którym był gotowany makaron ) przekładamy ugotowany makaron z brokułami, przesmażone warzywa z boczkiem, odsączony groszek, połowę żółtego sera, przyprawy i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy przygotowany makaron z warzywami, lekko dociskamy łyżką. Śmietankę dokładnie mieszamy z jajkami i przelewamy na masę makaronową. Posypujemy resztą żółtego sera i przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy jeszcze przez około 5 minut.