Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami
Długi makaron a'la spaghetti carbonara po wypakowaniu wrzucić na gotujący się i lekko osolony wrzątek. Ugotować "al dente", po czym odcedzić makaron na durszlaku i przelać zimną wodą.
Sery takie jak cheddar, szwajcarski z dziurami oraz pleśniowy brie zetrzeć na tarce, a ten ostatni pokruszyć na kawałki na talerzu. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na jednej lub dwóch łyżkach oleju na chrupko, wyjąć i odsączyć z tłuszczu, przekładając na talerz głęboki.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i układać na dnie warstwy makaronu, posypać startymi serami i położyć kostki smażonego boczku, na to pokruszyć brie, dodać szczyptę startej gałki muszkatołowej i znów rozłożyć makaron i tak na przemiennie.
Nagrzać piekarnik do 175-180 st. C i wstawić do nagrzanego naczynie z zawartością na 40 min. Wyjąć naczynie przez rękawice kuchenne i pokroić zapiekankę na sześć porcji. Przełożyć na talerze płaskie i spożywać z sosem pomidorowym, tabasco lub barbecue.
Sery takie jak cheddar, szwajcarski z dziurami oraz pleśniowy brie zetrzeć na tarce, a ten ostatni pokruszyć na kawałki na talerzu. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na jednej lub dwóch łyżkach oleju na chrupko, wyjąć i odsączyć z tłuszczu, przekładając na talerz głęboki.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i układać na dnie warstwy makaronu, posypać startymi serami i położyć kostki smażonego boczku, na to pokruszyć brie, dodać szczyptę startej gałki muszkatołowej i znów rozłożyć makaron i tak na przemiennie.
Nagrzać piekarnik do 175-180 st. C i wstawić do nagrzanego naczynie z zawartością na 40 min. Wyjąć naczynie przez rękawice kuchenne i pokroić zapiekankę na sześć porcji. Przełożyć na talerze płaskie i spożywać z sosem pomidorowym, tabasco lub barbecue.
pieczenie