marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapiekanki to łatwa forma obiadu jednodaniowego, bo nie zawsze się ma ochotę gotować zupę i drugie danie, zwłaszcza po ciężkim dniu pracy. Wystarczą trzy, a czasem cztery główne składniki i obiad gotowy.

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti a`la carbonara,
  • 100 g. boczku świeżego,
  • 15 dag. sera z dziurami,
  • 15 dag. cheddara,
  • 3 trójkąciki sera pleśniowego brie,
  • masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 l. wrzątku na makaron,
  • sos do smaku.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami
Długi makaron a'la spaghetti carbonara po wypakowaniu wrzucić na gotujący się i lekko osolony wrzątek. Ugotować "al dente", po czym odcedzić makaron na durszlaku i przelać zimną wodą.

Sery takie jak cheddar, szwajcarski z dziurami oraz pleśniowy brie zetrzeć na tarce, a ten ostatni pokruszyć na kawałki na talerzu. Boczek pokroić na kawałki i obsmażyć na jednej lub dwóch łyżkach oleju na chrupko, wyjąć i odsączyć z tłuszczu, przekładając na talerz głęboki.

Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i układać na dnie warstwy makaronu, posypać startymi serami i położyć kostki smażonego boczku, na to pokruszyć brie, dodać szczyptę startej gałki muszkatołowej i znów rozłożyć makaron i tak na przemiennie.

Nagrzać piekarnik do 175-180 st. C i wstawić do nagrzanego naczynie z zawartością na 40 min. Wyjąć naczynie przez rękawice kuchenne i pokroić zapiekankę na sześć porcji. Przełożyć na talerze płaskie i spożywać z sosem pomidorowym, tabasco lub barbecue.

pieczenie