milczek89

milczek89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, z sosem beszamelowym.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

 

  • 250 g makaronu typu kokardka
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: bazylia, oregano, pieprz cytrynowy
  • start ser żółty

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Wraz z cebulą pokrojoną w kosteczkę podsmazyć je na maśle. 3. Mięso mielone podsmażyć na patelni. 4. Do podsmażonego mięsa włożyć pieczarki, i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i ketchup. Wszystko razem dusić przez około 20-30 minut, do czasu aż papryka zmięknie. 5. Przygotowany farsz wymieszać z makaronem, przełożyc na naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku w 180 C przez około 30 minut. W między czasie pprzygotować sos beszamelowy którym polejemy zapiekankę.W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę podsmażyć aby mąka się zarumieniła. Wlać mleko cały czas mieszając.Doprawić sos do smaku. Po wyciągnięciu zapiekanki z piekarnika polewamy ją sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym. SMACZNEGO.