Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z szynką.
Mięso mielone na początku podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, gdyż z mięsa i tak trochę go powstanie, doprawiamy je za pomocą soli i pieprzu. Do mięsa dodajemy obrane, i pokrojone pieczarki. Nasz makaron podgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 3-4 minuty. Składniki takie jak paprykę , pomidora , kiełbasę kroimy w kostkę, chyba że wolimy to w plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce. Kukurydze odcedzamy z zalewy. poza serem wszystko ze sobą łączymy. Ja użyłem garnka do wymieszania. Następnie doprawiamy do smaku.Naczynie żaroodporne: Na spód posmarowany masłem, wykładamy porcje makaronową, około jej połowy, już doprawioną. Wykładamy plastry szynki na wierzch , posypujemy serem, i znowu porcja makaronowej mieszanki,na ostatnia warstwę makaronowej mieszanki wykładamy starty ser żółty na tarce jarzynowej. W tym czasie wyjmujemy przygotowany sos : Składniki: majonez ok 1 słoika 400 ml plus 5 łyżek śmietany wymieszane z 3 ząbkami czosnku wyciśnięte przez praskę, ewentualnie drobno pokrojony. Polewamy sosem tak przygotowanym . Na koniec wykładamy boczek.