mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Zapiekanka makaronowa z szynką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczna wieloskładnikowa zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z szynką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z szynką.

 

  • 25 dag makaron
  • 20 dag ser zółty
  • ok 15 plastrów szynka
  • 1kg mięso mielone
  • 1/2 pętka kiełbasa
  • 1/2 kg pieczarki
  • 1 puszka kukurydza
  • 1 słoik papryka
  • 1 sztuka Pomidory krojone z puszki
  • do smaku Sól
  • do smaku pieprz
  • do smaku przyprawa do miesa mielnego
  • 1 łyżka zióła prowansalskie
  • 2 plastry duże boczek

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z szynką.
Mięso mielone na początku podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju, gdyż z mięsa i tak trochę go powstanie, doprawiamy je za pomocą soli i pieprzu. Do mięsa dodajemy obrane, i pokrojone pieczarki. Nasz makaron podgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 3-4 minuty. Składniki takie jak paprykę , pomidora , kiełbasę kroimy w kostkę, chyba że wolimy to w plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce. Kukurydze odcedzamy z zalewy. poza serem wszystko ze sobą łączymy. Ja użyłem garnka do wymieszania. Następnie doprawiamy do smaku.Naczynie żaroodporne: Na spód posmarowany masłem, wykładamy porcje makaronową, około jej połowy, już doprawioną. Wykładamy plastry szynki na wierzch , posypujemy serem, i znowu porcja makaronowej mieszanki,na ostatnia warstwę makaronowej mieszanki wykładamy starty ser żółty na tarce jarzynowej. W tym czasie wyjmujemy przygotowany sos : Składniki: majonez ok 1 słoika 400 ml plus 5 łyżek śmietany wymieszane z 3 ząbkami czosnku wyciśnięte przez praskę, ewentualnie drobno pokrojony. Polewamy sosem tak przygotowanym . Na koniec wykładamy boczek.
Zapiekanka makaronowa z szynką.
Etap 1 mięso podczas podsmażania na patelni
Zapiekanka makaronowa z szynką.
Etap 2 dodane obrane pokrojone pieczarki
Zapiekanka makaronowa z szynką.
Etap 3 posypywanie serem ostatniej warstwy zapiekanki
Zapiekanka makaronowa z szynką.
Etap 4 wyłożone plastry boczku na sos