Sposób przygotowania:
Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelemETAP 1:
Seler naciowy kroję i przesmażam na maśle razem z pokrojonym porem. Wlewam 1/4 szklankę wody i duszę do miękkości. Marchew obieram i kroję w talarki. Gotuję razem z groszkiem do miękkości w osolonej wodzie.
Sos
Masło roztapiam i przesmażam na nim mąkę, ale nie ma ona ściemnieć. Zdejmuję z ognia i wlewam stopniowo zimne mleko cały czas mieszając montewką, wstawiam na gaz i dolewam bulion, zagotowuję. Zdejmuję z gazu. Żółtko przekładam do kubka, dodaję łyżkę sosu i mieszam, dolewam kolejną łyżkę sosu. Żółtko wlewam do sosu i mieszam ale już nie gotuję. Doprawiam solą, gałką muszkatołową.
ETAP 3:
Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sól, pieprz, bazylię oraz oregano i odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie przesmażam na patelni.
ETAP 4:
Na spodzie naczynia do zapiekania układam połowę makaronu, wylewam połowę beszamelu, na to seler z porem połowa, cześć marchewki z groszkiem, połowę sera, kurczak, znowu seler, marchewka i makaron. Polewam resztą sosu, posypuję serem, dodaję chili pokrojone.
Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.
Marika-
Magdalena88