kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szybka zupa z świeżych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami.

Szybka zupa z świeżych grzybów

Składniki:

Szybka zupa z świeżych grzybów

podstawowe

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, czarny pieprz
  • kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina
  • 1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów
  • 150ml słodkiej śmietanki 18%
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Szybka zupa z świeżych grzybów
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn.

Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka.

W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.

Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek.