Sposób przygotowania:
Szybka zupa z świeżych grzybów
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn.
Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka.
W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.
Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek.
Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka.
W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.
Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek.