femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka maślana to idealne ciasto dla amatorów mniej słodkich deserów. Dodatek jagód nadaje świetnego smaku.

Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką

 

 

  • CIASTO :
  • szklanka cukru + 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • pół szklanki oleju

 

  • KRUSZONKA
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką
Jaja dokładnie wyparz, sprawdź ich świeżość, a następnie wybij do misy miksera i zacznij ubijać. Biały cukier wymieszaj razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuj go do roztrzepywanych jaj. Mąkę przesiej za pomocą sita i dokładnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Gdy masa jajeczno - cukrowo będzie bardzo puszysta powoli zacznij wsypywać mąkę. Na samym końcu dodaj maślankę. I dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Dokładnie wymieszane puszyste ciasto wylej na tortownicę. Z łyżki masła, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki przygotuj kruszonkę. Na masie wylanej do tortownicy porozsypuj jagody i przykryj kruszonką. Ciasto piecz około 60 - 70 minut w temp 150 stopni Celsjusza.
Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką
Etap 1 : Jaja ucieraj z cukrami za pomocą miksera.
Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką
Etap 2 : maślankę wlewaj powolnym strumieniem.
Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką
Etap 3 : gotową masę wylej na tortownicę.
Zapiekanka maślana z jagodami i kruszonką
Etap 4 : na wierzchu masy ułóż jagody i przykryj kruszonką.